Podstawy

Poniżej kilka absolutnie podstawowych kwestii, z którymi musisz się zapoznać.

– Przyjemność płynąca z palenia dobrego cygara to coś, czym należy się cieszyć. Cygaro podziwiamy więc wszystkimi zmysłami, by osiągnąć jak najpełniejsze doznania.
– Zapalając cygaro upewnij się, że masz zarówno czas jak i miejsce, by się nim cieszyć. Cygarem nie da się delektować paląc „na szybko” lub „byle gdzie”.
– Cygarem się nie zaciągamy. Delektujemy się smakiem i aromatem dymu w ustach, nie w płucach.
– Dym cygarowy, który kosztujemy winien być zimny. Jeśli staje się ciepły, to znaczy, że przegrzaliśmy cygaro zbyt łapczywie się nim racząc i należy je zostawić do przestygnięcia.
– Do popicia wybieramy napój, który nie zagłusza smaku cygara. Napoje powinny bądź to współgrać z cygarem, bądź jedynie akcentować jego smak pozostając neutralne.
– Do otwarcia cygara używamy tylko obcinaczek, wyrzynarek i specjalnych nożyczek. Niepoprawne otwarcie cygara skutkuje okruchami tytoniu w ustach i pozbawia komfortu palenia.
– Nie odpalamy cygar zapalniczkami benzynowymi. Nie chcemy, żeby cygaro nabrało tego aromatu.
– Jesli cygaro odpalamy zapałkami (do cygar), pozwalamy najpierw wypalić się siarce (także ze względu na aromat).
– Cygara przechowujemy w humidorze lub w tubie (jeśli je w niej kupiliśmy).
– NIGDY nie wkładamy do humidora częściowo spalonych cygar. Takie cygaro może nieodwracalnie zniszczyć aromat humidora.
– Cygar nie gasimy. Pozostawione na popielnicy przygaśnie samo. Ponowne odpalenie cygara może nastąpić maksymalnie po 3 godzinach od jego zgaśnięcia. Po tym czasie cygaro nie nadaje się do palenia.
Niedoświadczeni palacze często unikają cygar o dużej średnicy z obawy przed ich mocą. Wielkość kojarzy im się bowiem z agresywnością cygara. Większa średnica może jednak pomóc w uzyskaniu delikatniejszego, gładszego i chłodnego dymu. To cygara o mniejszej średnicy szybciej się nagrzewają i bardziej kumulują ciepło. Przy tym samym tempie palenia im większa średnica tym chłodniejszy i bardziej optymalny dym.

Jeśli masz jakieś pytania, wątpliwości i chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej, napisz do mnie na e-mail bleryon@gmail.com.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s