Jak palić

Palenie cygara to przyjemność, która stanowi ukoronowanie naszego hobby. Kolekcjonowanie cygar, zapewnienie im odpowiednich warunków i właściwa prezentacja – to wszystko prowadzi do chwili, która będzie naszą nagrodą. Warto więc odpowiednio ją celebrować, by osiągnąć maksymalne zadowolenie i poczuć pełnie doznań. Warto więc odpowiednio przygotować się na tą chwilę i zadbać by wszystko, czego będziemy potrzebować znalazło się pod ręką. Nieodzowna będzie wygodna cygarowa popielnica. Zacznij od przygotowania wygodnego miejsca, w którym spędzisz w zależności od rozmiaru cygara godzinę lub dwie. Niech to więc będzie miejsce wygodne. Pod ręką musi się także znaleźć coś do picia. Warto przepłukiwać usta co kilka pociągnięć, gdyż cygaro zmienia swój smak w czasie palenia, a nie chcesz by coś Ci umknęło. W tym celu polecam jakiś delikatny napój taki jak woda czy zimne piwo (ważne, żeby było to dobre piwo – wysokogatunkowe). Często mamy ochotę wzmocnić czymś smak cygara. W tym celu najlepiej nadaje się dobry alkohol. W zależności od upodobań może to być whisky, brandy lub porto. Te trzy trunki świetnie komponują się z cygarami i jestem pewien, że wybierzesz z nich coś, co będzie Ci odpowiadać. Pamiętaj jednak, że whisky podkreśli smak większości cygar, podczas gdy porto lepiej popijać paląc cygara o co najmniej średniej intensywności, a brandy podczas palenia cygar o zdecydowanym smaku. Cygara delikatne moga zostać przyćmione przez zdecydowany, wyrazisty smak bardziej aromatycznych trunków. Zwrócono mi uwagę, że z cygarem dobrze komponuje się także rum i chociaż nie jestem zwolennikiem tego trunku do cygara, to jako typowy napitek kubański, faktycznie powinien się tutaj znaleźć. Wiele osób lubi także przy cygarze napić się czegoś ciepłego. Ja preferuję kawę lub mocne kakao albo nawet gorącą czekoladę, ale może to być także herbata (choć polecałbym raczej dobrą herbatę kupowaną na wagę a nie ekspresową z torebki). Zaufaj mi, że przyjemność z palenia jest warta tych przygotowań.

Ja przeważnie palę w wygodnym fotelu na balkonie, zaopatrzony w wodę z cytryną, kieliszek siedmioletniej metaxy lub dobrej whisky (lub whiskey) oraz mały kubek esencjonalnego kakao czy delikatnej kawy. Czasami zamiast wody stosuję ciemne lub pszeniczne piwo, ale wtedy rezygnuję z metaxy. Jeśli jednak palisz poza domem, na przykład w plenerze, mogą Ci się przydać akcesoria nie tylko cygarowe (takie jak przenośny humidor czy etui na cygaro), ale także na przykład piersiówka.

Następnym punktem są oględziny samego cygara. Warto pamiętać, że cygaro to nie tylko smak i zapach, ale także wygląd. Na tym etapie potraktuj ten przedmiot jak dzieło sztuki, którego możesz dotknąć. Zanim odpalisz cygaro przyjrzyj mu się, gdyż każde zwijane ręcznie cygaro jest odrobinę inne. Sprawdź czy cygaro posiada ładny jednolity kolor, czy żyłki są delikatne i mało widoczne i czy kapturek jest równo nałożony. Wrapper może być gładki, ale równie dobrze może okazać się szorstki, oleisty lub lśniący – ciesz się tymi drobnymi różnicami.  Następnie delikatnie sprawdź, czy cygaro jest równe pod palcami, czy nie ma nierówności na całej długości, w końcu czy jest ciasno zbite i nie posiada gąbczastych miejsc. Teraz przyłóż cygaro do ucha i lekko, z wyczuciem ściśnij. Jeśli słyszysz trzeszczenie, to może oznaczać, że cygaro jest trochę za suche i powinno poleżakować w wykalibrowanym humidorze. Właściwie przechowywane cygaro powinno być sprężyste i jędrne. Warto teraz poznać zapach cygara na zimno. Powąchaj liść okrywowy i spróbuj określić co czujesz. Następnie powąchaj stopę cygara, żeby poczuć zapach wewnętrznych warstw tytoniu. Teraz wiesz już lepiej czego się spodziewać.

Przyszedł czas na otwarcie cygara. Pamiętaj, by używać do tego specjalnych akcesoriów takich jak obcinacz, dziurkacz albo specjalne nożyczki. Odgryzanie końcówki zostaw twardzielom na filmach. Ty nie chcesz mieć w ustach przeżutej brei, ale ładnie zaokrąglony wytwór rąk prawdziwego artysty, rzemieślnika. Jeśli cygaro ma solidną, płaską główkę, najlepiej nada się dziurkacz, który zrobi w kapturku jedynie niewielki otwór. Jeśli głowa jest wystarczająco wąska najlepsza będzie obcinarka, koniecznie dwuostrzowa. Można także używać wspomnianych nożyczek lub obcinarki typu V-cut, która robi nacięcie w poprzek głowy cygara, pozostawiając większość kapturka na cygarze, otwierając jednak cygaro bardziej niż dziurkacz. Otwierając staraj się nie usuwać całkowicie kapturka. Zapobiegnie to rozwijaniu się pokrywy podczas palenia. Może się jednak stać, że zostawisz zbyt mało kapturka i jego resztki będą utrudniały palenie – w takim wypadku usuń je, bo i tak nie zapobiegną rozwijaniu się wrappera. Po otwarciu warto sprawdzić ciąg na zimno, czyli przed odpaleniem cygara. Jeśli ciąg jest zbyt ciężki może to oznaczać zbyt małe otwarcie cygara. Możliwe jednak, że trafił Ci się kołek – zdarza się. Ciąg na zimno pozwala także zapoznać się ponownie z aromatem cygara, tym razem w ustach.

Odpalanie to chyba najprzyjemniejszy moment dla każdego cigar aficionado – ślinka cieknie na myśl o pierwszym puffie. Do odpalania używaj zapalniczki gazowej lub zapałek (pamiętaj o wypaleniu siarki przed rozpoczęciem procesu odpalania). Ja polecam zapalniczkę żarową z jednym lub kilkoma palnikami. Taką zapalniczkę trzymaj pod skosem (pod kątem około 45 stopni) lub pionowo i trzymając cygaro także pod kątem 45 stopni ogrzewaj jego stopę, nie przykładając ognia bezpośrednio do niej.. Na razie nie myśl o jej podpaleniu, lecz jedynie o ogrzaniu. Po chwili przystąp do zaczerniania stopy cygara, przysuwając cygaro bliżej płomienia (ten etap może być niepotrzebny, gdyż stopa może sczernieć już podczas ogrzewania). Dbaj jednak o to, by nie zajęło się żywym ogniem. Jeśli pokrywa zajmie się płomieniem, to zdmuchnij go szybko. Gdy osiągniesz czarny kolor stopy, odpal cygaro przysuwając je jeszcze trochę bliżej (ale nadal nie dotykaj go płomieniem) i dbając o to, by rozżarzyło się równomiernie. Nie możesz jednak dopuścić do tego, by na cygarze pojawił się płomień. Gdy wydaje Ci się, że cygaro już równomiernie się żarzy, skieruj stopę w swoją stronę i dmuchnij w nią – zobaczysz, czy cała jest pomarańczowa. Jeśli nie – wiesz które miejsce wymaga dogrzania. Gdy już jest odpalone, zanim pierwszy raz pociągniesz, wsadź je do ust i delikatnie dmuchnij, żeby pozbyć się całej spalenizny, która zebrała się podczas zapalania. Gratulacje – właśnie zasłużyłeś na pierwszego puffa. Nie zapomnij co kilka pociągnięć dmuchnąć delikatnie w cygaro tak, jak na początku – to pomoże Ci studzić dym.

Często podczas palenia poczujesz, że cygaro robi się gorzkie bądź kwaśne, a dym ciepły i nieprzyjemny. Oznacza to, że w cygarze zebrało się trochę ubocznych produktów spalania i czas je przedmuchać. W tym celu, trzymając głowę cygara w ustach przyłóż ogień do jego stopy i dmuchaj równym strumieniem powietrza. Zobaczysz, że pojawi sie jaskrawy płomień. Nie przestrasz się, bo płomień może w zależności od cygara być całkiem spory. Dmuchaj w cygaro tak długo, aż wypalą się wszystkie niepożądane składniki (może to potrwać nawet minutę, jednak nie musisz przez cały ten czas trzymać ognia przy stopie cygara – płomień utrzyma się, jeśli będziesz dmuchał). Może Ci się wydawać, że nie dasz rady tak długo dmuchać, jednak ze względu na ciaśniejszy ciąg cygara uda Ci się wydmuchując powietrze ustami uzupełnić jego brak nosem. Wymaga to odrobinę wprawy, ale po kilku razach nie będzie stanowiło wyzwania. Gdy płomień przygaśnie możesz na nowo delektować się głębią smaku – Twoje cygaro na powrót oferuje Ci pełnię doznań.

Jeżeli zauważysz, że cygaro spala się nierówno, zadbaj o to, by przez cały czas wolniej spalająca się strona była skierowana ku dołowi – dym wydobywający się z cygara kieruje się ku górze, więc to dołowi cygara dostarczane jest więcej tlenu, który przyspiesza spalanie – cygaro się skoryguje. Popiołu cygarowego nie strzepuje się – dobre cygaro ma bardzo ścisły tytoń, a co za tym idzie i popiół, a więc mało prawdopodobne, by odpadł w niekontrolowany sposób. Gdy jest za długi, ewentualnie łamiemy go o popielnicę (chyba że uczestniczymy w konkursie ashstandowym). Dobre cygaro powinno trzymać popiół długości 3-4 centymetrów. Dodatkowo warstwa ochronna z nieodłamanego popiołu pozwoli utrzymać niższą temperaturę spalania, a o to nam chodzi. Stożkowaty żar jest rzeczą pożądaną – liść okrywowy powinien spalać się odrobinę wcześniej niż liście wewnętrzne. Jeśli żar jest wklęsły (efekt tunelowania), prawdopodobnie cygaro jest odrobinę zbyt wilgotne i musisz skorygować wilgotność w humidorze. Odkładając cygaro na popielnice zadbaj, by ani czubek z żarem ani końcówka, którą trzymasz w ustach nie opierała się bezpośrednio na popielnicy (mowa o popielnicach z rynną lub szklanych i kryształowych). Pozwoli to na równiejsze spalanie, a także przesuszy głowę cygara tak, byśmy nie trzymali jej w ustach wilgotnej od śliny. Oczywiście podczas palenia nie ściskamy cygara w zębach, ale delikatnie trzymamy w ustach lub przy ustach. Jeśli cygaro Ci zgaśnie, usuń nadmiar spalonego popiołu ocierając je o popielnicę, odczekaj chwilę a następnie ponownie odpal, obracając nad płomieniem. Cygaro można ponownie odpalić do trzech godzin od zagaśnięcia (lepiej jednak odpalić ponownie jak najszybciej). Kończąc palenie pozostaw cygaro na popielnicy do samoistnego zagaśnięcia. Zagaszanie cygara jak papierosa uważane jest za brak dobrego smaku.

Warto też wspomnieć o tym, że cygaro jest oznaką pewnego statusu, luksusu. Jako takie wymaga odpowiedniej oprawy, także w postaci stroju. Cygaro pasuje do oficjalnych uroczystości i spotkań gabinetowych, warto więc poza garniturem czy krawatem zadbać o takie drobiazgi jak eleganckie spinki do mankietów, skórzany pasek czy zegarek, a nawet gadżet w postaci klipsa do banknotów.

Mam nadzieję, że ten poradnik pomoże Ci w pełni rozkoszować się doznaniami. Jeśli masz jakieś pytania, napisz do mnie na e-mail bleryon@gmail.com lub zapytaj na forum http://forum.cigaraficionado.com.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s